Treceți la conținutul principal

Cum să-ți începi propria afacere în 8 pași

Ți-ai închiriat o garsonieră sau un apartament și acum ești gata să mai faci o schimbare în viața ta? Te-ai gândit vreodată să iți începi propria afacere, dar nu ai avut curaj? Acum este momentul. 1.        Primul pas pe care trebuie să-l faci e să te documentezi despre domeniul în care vrei să-și începi afacerea. Este foarte important să știi cum stau lucrurile pe piață și de ce anume au nevoie potențialii clienți; 2.        Fă-ți un plan de afaceri – îți alegi segmentul de piață căruia vrei să te adresezi, dar și să îți cunoști competiția. Scopul unui plan de afaceri e să te ajute să obții un împrumut de la bancă; 3.        Parte de brand și logo – dacă te hotărăști să intri în horă, trebuie să joci. Asta presupune să îți creezi o indentitate vizuală pentru a putea fi ușor de recunoscut printre clienți; 4.        Website – odată ce ți-ai creat brandul și logo, ai nevoie de un website, pentru a fi mai ușor de găsit și de contactat. Site-ul trebuie să fie ușor de na

Ești student? Economisește mâncând sănătos!

Ești student în Cluj? Economisește bani mâncând sănătos și satisfă-ți toate poftele! 
Ești student? Economisește mâncând sănătos!

Se întâmplă adesea ca bobocii facultăților din Cluj să devină îngrijorați atunci când se gândesc cum se vor descurca cu banii. Unii, recent mutați în oraș, se străduiesc să găsească o locuință, un apartament de închiriat împreună cu alți prieteni sau colegi, iar cei cu un buget ceva mai restrâns se orientează spre garsoniere prin Mănăștur sau, dacă au norocul, în Mărăști. Însă, atunci când vine vorba de bani, încep să apară primele îngrijorări. "Cum o să mă descurc? Voi fi nevoit să mănânc zacuscă de la mama? Până una alta, hai să ies în oraș la un ceai. Văd io' cum oi face."

Ce trebuie să știi atunci când vrei să economisești bani, dar să nu tragi de la gură?

Clujul e scump, dar accesibil! Multă lume se sperie de ceea ce spun gurile din jur, cum că ar fi destul de scump să stai în Cluj, dar adevărul e, că un om descurcăreț se va simți în largul lui oriunde în lume. 

Ești student și ești pe cale să închiriezi apartament sau garsonieră? Înainte de toate, asigură-te că locuința unde vei sta în următoarea perioadă să aibă apă caldă, aragaz funcțional și frigider. Fără aceste utilități - refuză să semnezi vreun contract! 
Sfaturile noastre o să îți fie de folos pe viitor! Ai nevoie de aragaz pentru că o să fii nevoit să gătești uneori (asta în special dacă te strâmbi la zacusca trimisă la pachet de către mama). 
Ești student? Economisește mâncând sănătos!

Așadar gătește
Cu puțină răbdare și ambiție, o să descoperi că a găti nu este atât de greu și îndemânarea apare pe parcurs. Folosește internetul pentru a găsi rețetele care-ți fac cu ochiul și cumpără tot ce ai nevoie pentru a găti. Încearcă să estimezi cât mănânci pentru a nu fi nevoit/ă să gătești de prea multe ori (știm, gătitul e o artă, iar tu o să devii cel mai probabil chimist sau IT-ist), dar nicio cantitate mare de mâncare, pentru toată săptămâna, depozitată pe sub pat. 
Aici intervine frigiderul și, de ce nu, congelatorul. Renunță la ideea că-l vei umple doar cu PET-uri de bere. Dacă știi să economisești, s-ar putea să-ți permiți rânduri de băutură pentru toată gașca în Centrul Vechi al Clujului.
Dacă nu consumi alcool și ești studentul serios poate te vor interesa niște ceainării extraordinare din Cluj.

Fă piața!
Dacă a face piața ți se pare cam demodat, cam prea ca la țară, ei, bine, află că în Cluj ai parte de câteva piețe cu vânzători destul de simpatici care îți asigură prospături la prețuri mici (cartofi, ceapă, salată și alte legume). Nu uita fructele. O să rămâi surprins de cât de mulți clujeni merg la piață așa că nu e cazul să te rușinezi. 

Renunță la a mânca tot felul de prostii!
Dulciuri, chips-uri, sticks-uri și multe alte sortimente de produse similare sunt binevenite, oricând, dar în cantități mici. A face exces de produse doar pentru că vă plac prea mult - înseamnă să vă neglijați corpul, dar și portofelul. Da, chips-ul ăla de 1 leu poate însemna 7 lei la final de săptămână. Bani cu care ai fi putut ieși la un suc (sucul e natural ca să nu mă contrazic pe urmă cu chips-urile). 

Ești vegan? Cu veganii nu sunt prea multe de lămurit. Aceștia, de obicei, sunt foarte bine ordonați și (auto)educați în ceea ce privește mâncarea. Însă, dacă doriți să mâncați în oraș cel puțin o dată pe săptămână, noi vă recomandăm câteva locuri pe gustul vostru. Vezi aici câteva exemple de localuri în Cluj pentru vegani.

Carnea și peștele! Carnea și peștele sunt câteva dintre produsele costisitoare, așadar, învățați prețurile din Cluj, mergeți în măcelării și pescării, comparați-le și evitați să cumpărați de la orice magazin din colțul blocului doar pentru că vă este lene să vă deplasați prea departe de casă pentru cumpărături. 

Supermarket-urile! Dacă sunt foarte populare nu înseamnă că sunt totdeauna și eficiente pentru voi. E adevărat, se găsește orice, au tot soiul de oferte, însă, prin conceptul lor, o să descoperiți că de multe ori, jumătate de coș de cumpărături cu produse înseamnă ~50 lei, iar acele cumpărături nu vă ajung pentru o săptămână.

Planificați-vă cum cheltuiți bugetul alocat pentru mâncare și propuneți-vă să găsiți produsele care vă plac la fel de mult, dar costă considerabil mai puțin. 

Noi vă dorim spor la cumpărături de tot soiul, dar și la economisit bănuți pe care îi putem investi inteligent și să duceți un trai ca la mama acasă în apartamentul sau garsoniera închiriată!